[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
تماس با ما::
امکانات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه های نمایه کننده







 
..
آمار سایت
تعداد مشاهده ی مقالات: ۲۷۰۲۵۶۵

مقالات منتشر شده: ۶۵۳
نرخ پذیرش: ۷۳,۸۲
نرخ رد: ۱۷,۶۴

میانگین دریافت تا تصمیم‌گیری اولیه: ۵ تا ۱۰ روز
میانگین دریافت تا پذیرش: ۱۹۰ روز
____
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۳ نتیجه برای جاده

علی کلانتری اسکوئی، محمد نمکی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۹۷ )
چکیده

این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عوامل مختلف در الگوی توزیع جمعیت و آسیب­پذیری­های محتمل بر جمعیت ساکن در حوزه­های آبخیز با استفاده از قابلیت­های سامانه اطلاعات مکانی (GIS) انجام شده است. حوزه آبخیز قرنقو واقع در استان آذربایجان شرقی محدوده مطالعاتی تحقیق حاضر بوده است. بر اساس روش تحقیق ابتدا با مرور منابع مهمترین عوامل موثر بر توزیع جمعیت شامل ارتفاع، شیب، گسل­، بارش، کاربری اراضی، زمین‌لغزش، فاصله از جاده و آبراهه انتخاب و سپس داده و اطلاعات مکانی مرتبط با عوامل مذکور به همراه آمار جمعیتی، برای حوزه مطالعاتی از منابع مختلف تهیه و جمع­آوری گردید. برای پردازش­های مکانی از توابع مختلف GIS استفاده شد و پردازش­های آماری نیز در محیط صفحه گسترده انجام شد. بر اساس نتایج حاصل، طی زمان از جمعیت مناطق کوهستانی و پرشیب حوزه کاسته شده و در عوض به جمعیت مناطق دشتی افزوده شده است. همچنین فاصله روستاهای حوزه از آبراهه­های حوزه افزایش یافته­ و از تعداد روستاها و جمعیت حوزه در مناطق دارای شیب و زمین‌لغزش زیاد، کاسته شده و به نوعی جمعیت و روستاهای حوزه از مناطق آسیب­پذیر حذف شده­اند. گرچه اکثریت جمعیت حوزه مطالعاتی از خطرات گسل در امان می­باشند اما حدود ۳۶ درصد از جمعیت بایستی در برابر خطرات احتمالی زلزله ناشی از گسل محافظت گردند. در کل روند تغییرات جمعیتی در حوزه عمدتاً در راستای کاهش تهدیدات ناشی از عوامل طبیعی و ژئومورفولوژیکی عمل نموده­اند و ظاهراً بین جمعیت حوزه و عوامل طبیعی آن نوعی سازش در راستای حفظ حیات و امکان   بهره­برداری از منابع حوزه شکل گرفته است. در پایان پیشنهاد‌اتی در راستای بهبود فرآیند ارزیابی جمعیت حوزه­ها ارائه شده است.

اعظم عامری، فرزانه دادرس جوان، نیما زرین پنجه،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

اطلاعات وضعیت سطح جاده­ها شاخص مهمی برای ارزیابی کیفیت در سیستم مدیریت راه­ها می باشد. شناسایی ترک سطوح جاده ها، پروسه مهمی در امر نگهداری از جاده ها و امنیت ترافیک می باشد که به طور سنتی، بر اساس بازدید میدانی انجام می شود. امروزه روش های مبتنی بر سنجش از دور به ویژه تصویربرداری مبتنی بر فتوگرامتری هوایی مورد توجه بسیار قرار گرفته است. در این مقاله با استفاده از تصاویر اخذ شده توسط پهپاد، اقدام به شناسایی خودکار ترک های سطح جاده شده است. روش پیشنهادی شامل شش مرحله تولید تصاویر، جدا نمودن جاده از محیط اطراف، شناسایی و حذف عوامل مزاحم، پیش پردازش تصاویر، ترکیب فیلتر های مورفولوژی همراه با ویژگی های به هم پیوستگی عوارض و انتخاب کاندید ترک­ها، اعمال کلاسه بندی SVM و در نهایت بازبینی نهایی تصویر و ارائه نقشه ترک بر روی تصویر می­باشد. نتایج حاصل از پیاده سازی روش پیشنهادی موفقیت ۴۳/۹۸ درصد در استخراج ترک­ها را نشان داده است.
 

حامد خانی پردنجانی، علی اصغر تراهی، حمید رضا ریاحی بختیاری، سعید صادقیان، مریم دویستی مغاندری،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده

جهت تحقق اهداف مدیریتی و بهره­برداری از جنگل­ها، دسترسی به بخش­های مختلف آن ضروری است. این امر از طریق جاده­های جنگلی امکان پذیر می­شود. تهیه نقشه جاده­های جنگلی به روش سنتی خصوصاً در مناطق پرتراکم و کوهستانی بسیار وقت­گیر و هزینه­بر می­باشد. لذا در این تحقیق سعی شده با به‌کارگیری فناوری دور سنجی با استفاده از داده­های لیدار موجود در ایران، جاده­های مخفی جنگلی استخراج شود. نوآوری تحقیق استفاده از روش پیشنهادی و داده­های لیدار جهت استخراج جاده­های مخفی جنگلی با ‌دقت زیادتر می‌باشد. جهت انجام این تحقیق در ابتدا نویزهای موجود در داده­های لیدار حذف شد. در ادامه طبق قضیه حد مرکزی و محاسبه ممان سوم آماری (چولگی) داده­ها، نقاط غیرزمینی حذف شدند. در این مرحله به‌اشتباه تعدادی نقاط غیرزمینی به‌عنوان نقاط زمینی شناخته شد، برای رفع این خطاها با اعمال الگوریتم شیب مبنا با شعاع همسایگی ۱۰ متر و شیب ۲۲ درجه بر روی نقاط حاصل از الگوریتم اول، این نقاط درنهایت حذف و نقاط زمینی استخراج شدند، در ادامه نقاط زمینی استخراج شده شبکه­بندی شد. سپس شبکه­بندی موجود بر اساس تراکم پیکسل­ها به پلی­گون تبدیل شد و با بررسی مدل رقومی زمین و همچنین تصاویرهوایی اولتراکم، پلی­گون­هایی که مربوط به جاده نبودند حذف شدند. خروجی تحقیق تا این مرحله استخراج جاده­هایی بود که توسط تاج پوشش جنگل مخفی نمانده بود در نتیجه جهت استخراج قسمت­های مخفی جاده، مجدداً با اعمال الگوریتم شیب مبنا با شعاع همسایگی ۱۰ متر و  شیب ۶۵ درجه بر روی کل نقاط لیدار و درون‌یابی نقاط به روش بی­اسپیلاین، جاده­های مخفی جنگلی استخراج شدند که با متصل کردن و اصلاح کردن پلی­گون­ها، جاده­های خاکی با عرض ۳ متر و مسیرهای چوبکشی با عرض ۲ متر استخراج شدند. مقایسه نتایج تحقیق با جاده استخراج شده توسط برداشت نقاط زمینی نشان داد معیار کامل بودن، صحیح بودن و کیفیت به ترتیب ۸۲ درصد، ۸۶ درصد و ۷۲ درصد می‌باشد.


صفحه 1 از 1     

نشریه علمی علوم و فنون نقشه برداری Journal of Geomatics Science and Technology