۳ نتیجه برای الگوریتم کلونی مورچگان
میترا محمدزاده شادمهری، محمدعلی شریفی، وحید ابراهیم زاده اردستانی، عبدالرضا صفری، امین باغانی،
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
در دادههای گرانی محل وقوع تغییرات ناگهانی آنامولی، لبه را میسازد، که با روشهای کشف و آشکارسازی این لبهها در دادههای گرانی میتوان به موقعیت و مرز یک توده جرم در زیرزمین دست یافت. هدف از این پژوهش، بهکارگیری اطلاعات موقعیت و مرز یک توده جرم در زیرزمین جهت مقید کردن مدلسازی معکوس دادههای گرانی با استفاده از الگوریتم کلونی مورچگان به منظور بهبود عدم یکتایی و اجتناب از همگرایی زودرس و یا همگرا شدن به بهینههای محلی میباشد. جهت ارزیابی روش پیشنهادی، ابتدا مدلسازی دادههای گرانیسنجی برروی یک مدل مصنوعی با هندسه نامنظم پلکانی بدون بهره گرفتن از اطلاعات جانبی لبه پیادهسازی گردید. در مرحله دوم از اطلاعات جانبی لبهها جهت مدلسازی معکوس دادههای گرانیسنجی مدل مصنوعی فوق الذکر، بهره گرفته شد. نتایج بدست آمده نشان داد با استفاده از این قیود، توانستیم فضای جستجو را محدود سازیم، در نتیجه کاراییهای الگوریتم بهینه سازی کلونی مورچگان در حل این مساله افزایش یافته و قادر خواهیم بود در مدت زمان کمتری به یک نتیجه قابل اعتماد دست یابیم. در نهایت روش پیشنهادی بر روی یک مجموعه داده واقعی مربوط منطقه گتوند نیز پیادهسازی گردید.
میترا محمدزاده شادمهری، محمدعلی شریفی، وحید ابراهیم زاده اردستانی، عبدالرضا صفری، امین باغانی،
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
در حال حاضر در زمینه بهینهسازی، الگوریتم کلونی مورچهها تاکنون بر روی مسائل بهینهسازی گوناگونی، به صورت موفقیت آمیز پیادهسازی و اجرا گردیده است. این الگوریتم برگرفته از زندگی واقعی مورچهها برای یافتن کوتاهترین مسیر از لانه تا غذا الهام گرفته است. با تعمیم این رفتار مورچهها به مسائل معکوس در ژئوفیزیک، به منظور یافتن مدلی که به بهترین وجه به دادههای مشاهدهای برازش داده شده باشد، میتوان از این الگوریتم استفاده کرد .در این مقاله، هدف مدلسازی معکوس دادههای ثقلسنجی بصورت خطی میباشد، یعنی با ثابت نگه داشتن پارامترهای هندسی، پارامترهای فیزیکی مدلسازی شود. جهت بررسی کارایی روش پیشنهادی، ابتدا الگوریتم توسط مدل مصنوعیای با هندسه پیچیده T و L مورد آزمایش قرار گرفته است. این روش برای دادههای مصنوعی نویزدار و بدون نویز آزمایش شد. نتایج بدست آمده نشان داد با استفاده از الگوریتم کلونی مورچگان میتوان آنومالی حاصل از مدلهایی با هندسه پیچیده و جهتدار را به خوبی مدلسازی کرد و همچنین این روش برای ترکیبی از مدلها با تباین چگالی مختلف قابل استفاده است. درنهایت روش پیشنهادی برای دادههای ثقلسنجی مربوط به منطقه سد گتوند واقع در استان خوزستان مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از معکوسسازی دادهها، حفرههایی با عمق و قطر زیاد را در منطقه نشان میدهد. در نتیجه احداث سد، با توجه به اطلاعات زمین شناسی منطقه باعث بوجود آمدن عوارض جدی زیست محیطی خواهد بود.
ناهید بهرامی، میثم ارگانی، نجمه نیسانی سامانی، علیرضا وفایی نژاد،
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
بافت آگاهی منجر به شناخت بهتر محیط و اشیا و عوامل، و نحوه ارتباط و تعاملات بین آنها میباشد. در نتیجه میتواند تاثیر به سزایی در ارائه راهکارهای مناسب در حل مسائل جهان واقعی داشته باشد. از این رو میتوان در فرآیند امداد و نجات در بحرانها، نیز بافت آگاهی را وارد نمود و در راستای بهبود و تطابق پذیری بیشتر راهکارها با محیط واقعی، گام برداشت. در میان بحرانها و بلایای طبیعی، زمینلرزه به دلیل وجود گسلهای لرزهخیز و فعال در ایران و بسیاری از کشورها، یکی از بحرانهای اساسی میباشد. با توجه به اهمیت شناسایی بافتها در واقعی و قابل اجرایی شدن پژوهشها، در این پژوهش بافتهای امدادگران، تیمها و محیط به عنوان بافتهای اصلی در مسئلهی مذکور، بررسی و ارتباط آنها با یکدیگر و اولویتهای فعالیتها و مکانها با شناسایی تخصصها و شرایط جسمانی و موقعیتی امدادگران مشخص شده است. در نهایت ساختار و راهکاری به کمک الگوریتم کلونی مورچگان و سیستم اطلاعات مکانی جهت بهینهسازی تخصیص امدادگران به محلهای آسیب دیده و فعالیتهای لازم در محدودهای از منطقه ۳ شهر تهران، طراحی و اجرا شده است؛ که استفاده از بافتآگاهی و ترکیب آن با الگوریتمهای هوش مصنوعی جهت موضوع امداد و نجات در بحران زمینلرزه پژوهشی نوین میباشد. نتایج حاصل شده از این پژوهش در مقایسه با در نظر نگرفتن بافتهای موجود در امداد و نجات و بدون استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی، بهبود ۷۹/۱ برابری راهکار پیشنهادی را نشان میدهد.