[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
برای نویسندگان::
آرشیو مجله و مقالات::
برای داوران::
تماس با ما::
امکانات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
پایگاه های نمایه کننده







 
..
آمار سایت
تعداد مشاهده ی مقالات: 2609830

مقالات منتشر شده: 644
نرخ پذیرش: 74.08
نرخ رد: 17.83

میانگین دریافت تا تصمیم‌گیری اولیه: 5 تا 10 روز
میانگین دریافت تا پذیرش: 191 روز
____
..
:: دوره 10، شماره 2 - ( 9-1399 ) ::
دوره 10 شماره 2 صفحات 109-91 برگشت به فهرست نسخه ها
مدلسازی پتانسیل آتش‌سوزی جنگل و شبیه سازی نحوه گسترش آن با استفاده از داده های سنجش از دور و GIS: (منطقه حفاظت‌شده ارسباران)
حسن شهریاری ، حسن امامی*
چکیده:   (2301 مشاهده)
در این تحقیق، ارتباط موثرترین عوامل محیطی (پوشش گیاهی، دمای سطح، شیب، جهت شیب، سرعت و جهت باد) و عوامل انسانی (نزدیکی به جاده­ها و مناطق مسکونی) بصورت یک مدل ریاضی با وقوع و انتشار آتش در منطقه جنگلی حفاظت شده ارسباران، مورد بررسی قرار گرفته و جهت اعتبار سنجی نتایج، از داده­های آتش­سوزی­های پیشین استفاده شده است. برای این منظور، از تصاویر ماهواره­ای لندست 8، مدل رقومی ارتفاعی زمین، سرعت و جهت باد و سایر پارامترها با استفاده از تلفیق روشهای سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی استفاده گردید.  ابتدا از تلفیق عوامل محیطی، نقشه مناطق خطر آتش­سوزی و نقشه مناطق با ریسک 50 درصدی آتش­سوزی تولید گردید. سپس جهت شبیه­سازی گسترش آن از مدل­های نیمه تجربی الکساندریس و اتوماسیون سلولی استفاده گردید و جهت بهینه­سازی پارامترها از الگوریتم ژنتیک استفاده شده است. نتایج ارزیابی مقادیر ضرایب هم­بستگی نرمال شده پارامترهای عوامل محیطی، نشان داد که به ترتیب شاخص پوشش گیاهی، دمای سطح زمین، جهت شیب و شیب دارای 20/29%، 11/29%، 93/21% و 75/19% بالاترین میزان هم­بستگی با نقشه خطر وقوع آتش­سوزی دارند و حدود %17 منطقه دارای پتانسیل خیلی­زیاد و بیش­تر از 50 درصد منطقه در وضعیت خطر زیاد برای آتش­سوزی قرار دارند. علاوه بر عوامل محیطی، بررسی ارتباط عوامل انسانی با خطر آتش­سوزی نشان داد که نزدیکی با جاده بیش­ترین سهم را در وقوع آتش­سوزی در منطقه را دارد. همچنین نتایج شبیه­سازی، نشان داد که با تلفیق مدل نیمه­تجربی الکساندریس با مدل نیمه­تجربی اتوماسیون سلولی، گسترش آتش­سوزی در ناحیه اول تست با دقت کلی56/95 % و کاپا 14/91% درصد و در ناحیه دوم تست با دقت کلی62/94 %  و کاپا  13/90% در مقایسه با داده­های مرجع حاصل گردید. این نتایج، با نتایج مطالعات شیبه­سازی در گسترش آتش­سوزی انطباق خوبی داشت. لذا از فرآیند شبیه­سازی، می­توان جهت حفاظت کارامد از جنگل­ها استفاده کرد.
واژه‌های کلیدی: آتش سوزی جنگل، شبیه‌سازی گسترش آتش، منطقه ارسباران، سنجش از دور
متن کامل [PDF 2140 kb]   (1139 دریافت)    
نوع مطالعه: ترویجی | موضوع مقاله: فتوگرامتری و سنجش از دور
دریافت: 1397/9/14
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shariyari H, Emami H. Forest Fire Potential Modeling and Simulation of its Extension Using Remote Sensing Data and GIS: (A Protected Area of Arasbaran). JGST 2020; 10 (2) :91-109
URL: http://jgst.issgeac.ir/article-1-817-fa.html

شهریاری حسن، امامی حسن. مدلسازی پتانسیل آتش‌سوزی جنگل و شبیه سازی نحوه گسترش آن با استفاده از داده های سنجش از دور و GIS: (منطقه حفاظت‌شده ارسباران). علوم و فنون نقشه برداری. 1399; 10 (2) :91-109

URL: http://jgst.issgeac.ir/article-1-817-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 2 - ( 9-1399 ) برگشت به فهرست نسخه ها
نشریه علمی علوم و فنون نقشه برداری Journal of Geomatics Science and Technology